Deposit

Definisi Deposit
Maksud perkataan deposit adalah
wang ~ wang yg dibayarkan dahulu sebagai pertaruhan sebelum membeli
atau melakukan sesuatu; wang muka; wang pedahuluan.

Deposit untuk beli rumah
– sebagai tanda setuju untuk membeli rumah yang dijual dengan harga yang dipersetujui antara dua belah pihak dalam tempoh yang telah ditetepkan. Tempoh yang ditetapkan adalah untuk proses pertukaran nama dan penyelesaian bayaran penuh jualan mengikut persetujuan.

Deposit untuk sewa rumah
– Terma yang betul adalah cagaran. Cagaran bermaksud sesuatu yang dijadikan sebagai jaminan menyewa/memajak hak milik tuan tanah/rumah dalam tempoh yang dipersetujui oleh kedua belah pihak.

Contohnya jika ada berlaku sebarang kerosakan atau tunggakan bayaran bil utiliti, maka cagaran itu akan digunakan oleh tuan rumah untuk ganti rugi kerosakan atau bayaran bil yang tertunggak. Sekiranya semuanya okay, duit cagaran ini akan dipulangkan semula setelah tuan rumah berpuas hati dengan keadaan rumah. Dan tuan rumah harus pulangkan deposit itu mengikut tempoh yang dipersetujui dalam perjanjian.

Selalunya cagaran ini bergantung kepada pemilik kediaman atau premis
Ada pemilik berikan deposit / cagaran
2 +1 + ½
Atau
1+1 + ½
Atau
3+2+1
Atau
5+2+1
Secara ringkasnya pecahan deposit ini ialah
Security deposit + bayaran bulan semasa + security Ulititi

Sekiranya pihak penyewa tidak bayar sewa pada bulan tersebut atau terlewat bayar, pemilik dibenarkan untuk menggunakan wang cagaran tersebut sebagai ganti rugi tempoh yang telah ditetepkan bayaran yang sepatut di terima pada tarikh di persetujui. Tetapi ingat, deposit ini bukanlah sebagai Advance Payment untuk penyewa, penyewa harus ganti balik sekiranya deposit telah digunakan untuk cover bayaran bulan semasa.

Tapi kenapa deposit ini berbeza-beza?

EJEN HARTANAH ANDA

Saya Ejen Hartanah sedia memberikan layanan dan kemudahan terbaik untuk anda.
Jual & Beli RUMAH/APARTMENT/FLAT/BUNGALOW/TANAH/PREMIS PERNIAGAAN. Jangan segan untuk mendapatkan khidmat nasihat secara percuma!

Juga memberi cadangan untuk khidmat MARKET VALUE, PINJAMAN BANK, PEGUAM, terbaik untuk anda! Kita bagaikan bersaudara. Hubungi saya, firdaus +60197789484 call, sms , whatsapps
Wasap.my/+60197789484/NakTanya

KENALI AGENT FB

MOHD FIRDAUS BASIRAN
REN 19102

Mohd Firdaus Basiran memulakan kerjaya sebagai Perunding Hartanah 6/2015. Sebelum terlibat dalam bidang ini beliau merupakan seorang banker dari tahun 2008 sehingga April 2013, kemudian telah bertukar kepada bidang Networking sehingga 2015. Beliau telah ditunjukkan peluang boleh rakan Networking dalam Bidang Hartanah dan terus ambik keputusan untuk menjadi Perunding Hartanah sepenuh masa. Kini beliau merupakan Team Sales Manager di Nilai Harta.

Antara pencapaian yang beliau perolehi adalah:-

  • Mempunyai 70 orang ejen dibawah rangkaian beliau sehingga ogos 2020
  • Jumlah Jualan dalam rangkaian dalam 300 kes
  • Top 2 Agent Tahun 2016
  • Top 5 Agent Tahun 2017
  • Top 2 Agent Tahun 2018

Impian beliau adalah untuk melahirkan ramai lagi Perunding Hartanah yang bergelar Team Sale Manager di Nilai Harta dan mempunyai pendapatan minimum RM10,000 setiap bulan.